30 Haziran 2009 Salı

AVAKADO’NUN FAYDALARI


Avakadoyu güzellik için özellikle kuru ciltlerin nemlendirilmesinde çok kullanıyoruz. Birçok maskeler ve uygulamalar yapıyoruz. Güzelliğin yanı sıra avakadonun sağlığımız içinde birçok faydası bulunmakta. Sağlığımız için hadi buyrun okumaya değer…

* Avokadoda bulunan 14 mineral hücre yenilenmesini sağlamakta. Dolayısıyla yaşlanmaya neden olan zararlı toksinleri vücuttan atarak yaşlanmayı yavaşlatmakta ve cildi yıllara karşı korumaktadır.

* Avokado %30 oranında barındırdığı doymamış yağ miktarı nedeniyle vücuttaki kolestrolün artmasını önler. Kalp ve damar hastalıklarında doğal bir şifa kaynağıdır. Ülser üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir.

* Avakadonun içinde A, B1, B2, B3, B6, C, E, K vitaminleri, fosfor, magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum ve çinko gibi mineraller bulunmaktadır.

* Aynı zamanda mutluluk hormonu olan seratoninden ötürü ruh sağlığımıza da en az beden sağlığımıza olduğu kadar faydalıdır. İçerdiği yüksek potasyum dinçlik verir ve insanı depresyona sokan uyuşukluluk ve rehaveti üzerinden atar.

* Bağışıklık sistemimizi güçlendiren, kandaki alkalin dengesini koruyan ve kandaki kırmızı kan hücrelerini yapan avakado aynı zamanda bir demir kaynağıdır.

AVAKADO MASKELERİ


Bir insanın dış görünümünü kapsayan ve bakıldığında ilk göze çarpan şüphesiz cildimizdir. Cildimizi tazelemek için meyvelerden oluşan doğal maske tariflerimize devam ediyoruz. Bugün için seçtiğim meyve Avakado. Bakalım Avakado ‘dan neler yapabiliriz…

1) Kuru Ciltler için Avakado Maskesi:

Bir avokado meyvesi ezilir ve yarım tatlı kaşığı bal, bir tatlı kaşığı elma sirkesi ilave edilir. Bu karışım daha sonra bir yumurta sarısı ile karılır. Bir yemek kaşığı zeytinyağı ilave edilip tekrar iyice karıştırılır. Yüze maske şeklinde sürülür ve yarım saat bekledikten sonra yıkanır.

2) Cilt Bakımının Vazgeçilmesi Avakado:

Malzemeler:
* 1/2 adet avakado,
* 1 çay kaşığı limon,
* 1 yumurta akı
* Cildiniz kuruysa, 2-3 damla badem yağı,

Kullanım Şekli: Avakadoyu iyice ezip, püre haline getirin. Limon suyunu ve yumurta akını iyice çırptıktan sonra, avakadonun içine ekleyin. Eğer, cildiniz çok kuruysa, badem yağını da ekleyip iyice karıştırın. Hazırladığınız maskeyi, cildinize ve boynunuza sürün. 20 dak. bekledikten sonra ılık su ile yıkayın.

3) Kırışıklık İçin Avokado:

1 adet olgun avokadoyu dörde bölün ve bir parçasını rendeleyip krem haline getirin. İçine dörtte bir limon suyu, bir tatlı kaşığı bal ve bir tatlı kaşığı susam yağı koyup karıştırın. Cildinize uygulayıp 20 dakika sonra durulayın.
4) Cildi Nemlendirici Avakado Maskesi:

Malzemeler:
* Yarım avakado
* Yarım yemek kaşığı bal

Hazırlanışı: Yarım bir avokadoyu ezin, yarım kaşık bal ile karıştırın.

Uygulanışı: Öncelikle yüzünüzü duru bir su ile yıkayın. Hazırladığınız avakado-bal karışımını nazikçe yüzünüze sürün ve yaklaşık 20 dakika hareketsiz bekleyin. Maskeyi göz çevrenize sürmeyin ve gözünüze değdirmeyin. 20 dakika sonra yüzünüzü ılık su ile güzelce temizleyin. Yüzünüzü mucizevi bir şekilde nemlendirmiş olacaksınız.

5) Yorgun ciltler için Avakado:

Özellikle yorgun ve kuru ciltler için, güneşlenmenin ardından uygulanacak ideal bir maske! Bir kahve kaşığı avakado içini ezip iki kahve kaşığı nemlendiriciyle karıştırın. Kalın bir tabaka halinde yüzünüze sürüp 15 dakika bekletin. Haftada bir kez uygulayın.

6) Cildin Yumuşaması İçin Avakado:

Avakadoyu kesip vücüdunuza sürün 20 dakika böyle yapıp, duşa girin ve farkı görün. Kolay gelsin…

29 Haziran 2009 Pazartesi

DÜNYA’NIN EN BÜYÜK AKVARYUMU


Biraz rahatlamak isteyen bir insanın yapabileceği en iyi işlerden biridir akvaryumda sessiz sedasız yüzen şirin balıkları izlemek. Ancak bir akvaryuma sahipseniz, bu akvaryumla ilgileneceğiniz uzunca bir zamana da ihtiyacınız olacak. Suyu temizlemek, sıcaklığı ayarlamak, balıkları beslemek hiç de sanıldığı kadar kolay işler değil. O zaman dev bir akvaryuma bilgisayarınızdan bakmak ister misiniz? İşte size Dünya’nın En büyük Akvaryumundan görüntüler…

Japonya’nın Okinawa Adasında açılan bu akvaryum tam 7 bin 500 ton suyla dolduruluyormuş. İçinde çeşit çeşit köpekbalıklarının da bulunduğu akvaryumun suyu düzenli olarak değiştiriliyormuş tabii. Sıradan insanların ancak belgesellerde görebileceği 80 çeşit deniz canlısının sergilendiği akvaryumun derinliği 10 metre, uzunluğu 35 metre ve genişliği de 27 metre…

BACAK İNCELTİCİ EGZERSİZLER ve TAVSİYELER


Hangi bayan güzel bacaklara sahip olmak istemez ki.? Bayan estetiğinin vazgeçilmez öğesidir düzgün bacaklar. Bayanlar zayıflama egzersizlerine devam ederken bacak iç ve dış bölgesi için de inceltici hareketler yapmak istemektedirler. Aşağıda güzel ve ince bacaklara sahip olmamız için egzersizler ve tavsiyeler bulunmakta. Bir de Suna Dumankaya'dan kolay ve harika bir selülit giderici formül öğrendim. Hemen aktarıyorum, hadi buyrun arkadaşlar...

Bu hareket; Bacakları ve kalçayı güçlendirir. Önemli miktarda kalori harcamaya yardımcı olur.

Uygulama: Ayakta dik durun. Bacaklarınızı yana doğru açın. Kalçanızı mümkün olduğunca geriye doğru atarak dizlerinizi bükün.

Egzersizi yaparken:
- uzağınızdaki bir sandalyeye oturmaya çalıştığınızı hayal edin,
- kalçanızı diz hizasına kadar getirmeye çalışın,
- dizlerinizi öne doğru çıkarmayın,
- harekete başlarken soluk alın, bitirirken verin.

Faydası: Bacakların ön kısmını güçlendirir.

Uygulama: Ayakta dik durun. Bir bacağınızı öne alın. Arkadaki bacağınızı dizinizi bükerek kalça hizasına kadar öne doğru kaldırın. Her seri sonunda bacak değiştirin.

Egzersizi yaparken:
- öndeki bacağınızı hafifçe bükülü tutun,
- dizinizi kalça hizasından daha yukarı kaldırmaya çalışmayın.

Faydası: Bacakların ön kısmını güçlendirir.

Uygulama: Ayakta dik durun. Bir bacağınızı, hafifçe tekme atar gibi öne doğru uzatın. Her seri sonunda bacak değiştirin.

Egzersizi yaparken:
- havadaki bacağınızı yere paralel ve kalça hizasında tutun,
- seriyi tamamlamadan ayağınızı yere koymayın,
- arkaya doğru eğilmeyin.

Faydası: Bacakların arka kısmını güçlendirir.

Uygulama: Ayakta dik durun. Vücudunuzu hafifçe öne doğru eğin. Bir bacağınızı dizden bükerek arkaya, kalça hizasına dek kaldırın. Her seri sonunda bacak değiştirin.

Egzersizi yaparken:
- hareket sonrası ayağınızı yere koyarken parmak uçlarınıza basın,
- bacağınızı kalçanıza değecekmiş gibi çekin,
- omurlara binen yükü hafifletmek için ellerinizi bir duvara dayayarak destek alabilirsiniz.

Faydası: Bacakların iç kısmını güçlendirir.

Uygulama: Yanlamasına uzanın. Üstte kalan bacağınızı bükün, altta kalanı yukarı doğru kaldırın. Her seri sonunda bacak değiştirin.

Egzersizi yaparken:
- sırtınızı dik tutun,
- bacağınızı çok yukarı kaldırmaya çalışmayın,

Not: Tüm bu hareketleri 3 x 10 set olarak yapabilirsiniz.

Güzellik uzmanı Suna Dumankaya selülit noktasında selülitleri yok etmek için harika bir tarif sundu bizlere.

İşte aspirinle selülit giderme formulü:

-10 limonun suyu
-20 aspirin
-limonun suyu kadar susam yağı

Bütün bu malzemeleri cam bir şişe içerisinde iyice karıştırın.sorunlu bölgelere iyice sürün, biraz emdikden sonra yarım saat sorunlu bölgeleri çalıştıracak şekilde spor yapın ya da yürüyün. 2 hafta içinde farkı göreceksiniz. Hatta ilk hafta başlayacak değişim.

Bunun yanı sıra; hergün 1 saat yürüyecek olursanız daha güzel ve pürüzsüz bacaklara sahip olabilirsiniz.

Bacaklarımın incelmesini sağlamak için ne yapmalıyım?

Bunu yapmanın en hızlı ve etkili yolu, yüksek miktarda karbonhidrat ve az miktarda yağ içeren bir diyet uygulamaktır.

1- Günlük aldığınız yağ miktarını günde 30 grama düşürün.

2- Bu 30 gramın en fazla 10 gramı doymuş yağ olsun.

3- Yemeden önce etlerde bulunan yağı iyice ayıklayın.

4- Bol meyve ve sebze yiyin.

5- Esmer ekmek, makarna, pilav, fasulye ve tahıl gibi karmaşık karbonhidratları tercih edin.

6- Egzersiz sağlıklıdır. Ama abartılı yapmanız, istediğinizin tam tersi bir etki yaratacaktır.

Kalın bacaklardan muzdarip pek çok kadın, soluğu spor salonlarında alarak, bu problemlerini egzersizle çözme yoluna giderler. Ancak bu çoğu zaman, bacakları inceltmek yerine kalınlaştırır. Bu nedenle egzersizi abartmadan ama düzenli olarak yaparak, yeme alışkanlıklarınızı değiştirmeye konsantre olun.

Unutmayın: Bacaklarınızı inceltebilirsiniz.

28 Haziran 2009 Pazar

BAB-I ESRAR


Bir Kitap daha bitirdim ve sizinle paylaşmak istedim. “Bab-ı Esrar” yani “Esrar Kapısı” Yazar; inanç ve ilahi aşk ile Şems-i Tebrizinin ölümü üzerindeki yaklaşık 700 yıllık sırrı irdelemiş romanında. Tasavvuf derin bir konu. Benim de okumaktan ve öğrenmekten çok hoşlandığım bir konu. Tasavvuf ile ilgilenmeye başladığınızda bazen gördüğünüz, algıladığınız olayların ve objelerin aslında göründüğünün dışında belki binbir farklı anlama geldiğini farketmeye başlıyorsunuz. Tabii Tasavvufun Mevlana ve Şems-i Tebrizi gibi büyük düşünürlerinin söylemek istediklerini de anlamak diyemiyorum çünkü “anlam katmak” uzun yıllar süren bir ruh terbiyesini, araştırmayı ve öğrenmeyi gerektiriyor. Çok sevdiğim minik bir örneği vereyim. Gün boyunca hepimiz bir sürü ağaç görürüz. Mevlana ağaçlar hakkında bize şöyle sesleniyor: “Ölümden sonra diriliş var mı diye soran kişi, görmez misin ki topraktan çıkmış eller size bütün gün nasıl el sallıyor, kuruyor sonrada nasıl yeşeriyor…” Dedim ya derin konular bunlar. Şimdi gelelim kitabımıza…
“Bab-ı Esrar”; Sigortacılık yapan Londra’lı bir kadının Konya’daki sırlarla dolu yolculuğunu anlatıyor. Karen Kimya Greenwood, Mevlevi Poyraz Efendi ile eski hippi Suzan’ın kızıdır. Çok sevdiği babası, Karen on iki yaşındayken onları terk ederek, Şah Nesim adında Pakistanlı bir adamla gitmiştir. Karen, babasının onları neden terk ettiğini uzun yıllar anlayamaz. Ta ki mesleği gereği Konya’ya gidinceye kadar. Konyaya vardığında, Mevlana’nın can yoldaşı Şems-i Tebrizi ve onun ölüm sırrı ile ilgili ilginç ve birçok fantastik olayla karşılaşır. Bir yandan mesleği ile ilgili soruşturma başlatıp gerçekleşen cinayetleri araştırırken, bir yandan da bu fantaztik olayların çözümü ile uğraşır. Kitap barındırdığı tasavvufi öğelerin yanı sıra sürükleyici bir polisiye roman özelliğine de sahip. Sonunu merakla bekliyorsunuz ve yorumlarda bulunuyorsunuz. Ben ilgi ile okudum ve sizlerinde okumasını tavsiye ederim. Yazar: Ahmet Ümit, Doğan Yayıncılık.

27 Haziran 2009 Cumartesi

SAĞLIKLI YAZ İÇECEKLERİ


Sıcaklar iyice bastırdı. Hararet hat safhada. Bırakın dışarı çıkmayı evin içinde dolaşırken bile devamlı birşeyler içmek istiyorum. Bol bol su tüketmek çok güzel ama insan bazen şöyle soğuk ve tatlı birşeyler de aramıyor değil… Gazlı içecekler bir süreliğine serinlemek için iyi gelse de içlerindeki şeker selülit ve kilo için hiç iyi değil. Üstelik taze sıkılmış meyvelerden yapılmış bir kokteylin yerini hiçbirşey tutamaz. Kokteyl dediysem yanlış anlaşılmasın alkol yok içinde. Evde kendimizin yapacağı masum meyve suları ve karışımları bunlar.:) Şimdi arkadaşlarıma sıcak yaz günlerine özel soğuk içecek tariflerini vereyim.

1) ÇİLEKLİ SÜTLÜ İÇECEK

Malzemeleri:
* 2 çorba kaşığı toz keten tohumu
* 2 adet muz (olgun)
* 1 kilo çilek
* 2 su bardağı süt
* 1 çorba kaşığı üzüm pekmezi veya bal

Yapılışı:
Tüm malzemeleri rondaya koyup koyu bir ayran kıvamına gelene kadar çalıştırın. Kapağını açıp tadına bakın. Eğer size çok şekersiz geldiyse biraz daha pekmez veya bal, çok koyu olduysa biraz daha süt ekleyin ve tekrar çalıştırın. Buzdolabında soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra bardaklara paylaştırarak servis yapın. Afiyet olsun.

2) EV YAPIMI LİMONLU BUZLU ÇAY

Malzemeleri:
* 1 bardak soğuk çay demi(kahvaltıdan kalan çayları bir bardağa alarak buzdolabında bekleterek daha sonra da yapabilirsiniz o an vaktiniz yoksa)
* 2 limon
* 6 kaşık şeker
* 2 bardak dolusu buz
* 2 litre su

Yapılışı:
Limonları temiz bir şekilde yıkayalım ve sıkalım ve sıktığımız kabuklarıyla beraber suya ekleyelim. Çay, şeker ve buzlarıda ekleyelim ve karıştıralım. Kullandığımız su da soğuk olursa buzların erimesi gecikiyor ve hemen hazır oluyor içeçeğimiz.Şeker miktarını kendi damak tadınıza göre arttırabilirsiniz.
Bardaklara birer dilim limon koyarak içeçeği bu şekilde servis yapalım.
Şeftalili yapmak istersek bir olgun şeftaliyi sürahiye rendeleyelim,şeftalili buzlu çayımız hazır.Aromalı tatları severseniz 1 kabuk tarçın ve 2-3 karanfil tanesi ekleyebilirsiniz.

3) ELMA SUYU/ÇAYI

Malzemeleri:
* 1 adet büyük elma( kabuklarıyla 4 parçaya bölünmüş)
* 1 adet limon (kabuklarıyla 4 parçaya bölünmüş)
* 1 çubuk tarçın- 4 -5 adet çekirdek karabiber
* 3-4 adet karanfil- bir tutam ıhlamur
* 2 yemek kaşığı esmer şeker (veya 1 tatlı kaşığı bal. Çay ılıkken katılmak üzere)
* yaklaşık 2 lt. su

Yapılışı:
Meyveler ezilinceye kadar pişirin. İyice ezip, süzgeçten geçirdikten sonra, ister sıcak ister soğuk içebilirsiniz.
Not: Elma suyu metabolizmayı hızlandırır ve idrar miktarını artırır. Kilo sorunu olan kişilerin ödemi atmasını sağlar. Kan şekerini kontrol altında tutan elma suyu, baş ağrılarını gidermede etkili. Bağırsak parazitlerini düşürüyor, kalp ve akciğer kanseri hastalıklarını önleyebiliyor. Romatizma, gut ve mide hastalıklarının panzehiri.
4) VİŞNE SUYU

Malzemeleri:
* 1 kg vişne
* yaklaşık 1,5 litre su
* 2 su bardağı toz şeker (miktarını kendi isteğinize göre ayarlayabilirsiniz)
* yarım limonun suyu

Yapılışı:
1. 1 kg vişneyi yıkayıp saplarını koparın. Vişneleri geniş ve derin bir tencereye alın. Tencereye vişnelerin üzerlerini geçecek kadar su ekleyin. 2 su bardağı toz şekeri de ilave edip orta hararetli ateşte kaynamaya bırakın. (Tencerenin kapağı taşma tehlikesine karşı açık olmalı.) 2. Vişne suyu kaynamaya başlayınca suyun renginin daha kırmızı olması için yarım limon suyunu ekleyin. Kaynama işlemini vişneler çatlamaya başlayana kadar sürdürün. Soğutup servis yapın.

5) ŞEFTALİ ŞERBETİ

Malzemeleri:
* 3 kg. şeftali
* 3 bardak şeker
* 4 bardak su
* 3 limonun suyu

Yapılışı:
Şeftalileri akşamdan soyup, küp küp doğruyorsunuz. Doğranmış küpleri geniş bir kaseye doldurup, 1 su bardağı şeker ve 2 limon suyu ekliyorsunuz. Şeftaliler bu gece serin bir yerde dinlenecekler. Kasenin ağzını kapatmayı da unutmayın. Ertesi sabah şekerlenmiş şeftalileri güzelce yoğuruyor, erimeyenler varsa eziyorsunuz.
1 litre suya kalan şekeri katıp, bir iki taşım kaynatıyor ve limonun suyunu ekliyorsunuz. Beş on dakika daha kaynatıp, soğumaya bırakıyosunuz. Şurup soğuyunca içine ezilmiş şeftalileri katıp 2-3 saat dinlendiriyorsunuz.
Sonra süzerek şişelere aktarıyorsunuz. İyice soğuduktan sonra biraz su ile karıştırarak servis yapıyorsunuz…

şimdi Şeftalinin mevsimi ya 2 tarif daha vereyim

Malzemeleri:
* 350 gr üzüm
* 4 adet şeftali
* 1 su bardağı vişne suyu
* 1 adet limon suyu
* 1 şişe soda
* Buz parçaları

Yapılışı:
Üzüm ve şeftali suyunu sıkın. Vişne suyu ve sodayı ilave edip iyice karıştırın. Buz parçalarını iyice kırıp birlikte servis yapın.

Malzemeleri:
* 5 adet şeftali veya 3 su bardağı şeftali suyu
* 1 adet limon suyu
* 1/2 kilo çilek
* 4 çorba kaşığı toz toz şeker
* 8-10 parça buz

Yapılışı:
Çileklerin üzerine 3 çorba kaşığı toz şekeri döküp 15 dakika bekletin. Daha sonra çilekleri buz parçaları ile birlikte mikserden geçirin. Bu karışıma şeftali ve limon suyunu ilave edin. İyice karıştırın. Bir çorba kaşığı toz şekeri temiz bir zemine dökün. Ağız kısmı limon suyuyla ıslatılmış kokteyl bardaklarını toz şekere batırın. Kokteylleri bardaklara bölüştürün.

6) MANGO – GREYFURT SUYU

Malzemeleri:
* 2 adet mangonun etli kısmı
* 1 su bardağı taze greyfurt suyu
* 1 tatlı kaşığı kıyılmış nane yaprağı

Yapılışı:
Mangonun etli kısmı, greyfurt suyu ve kıyılmış taze nane yaprağını blendırda karıştırın. Dilediğiniz gibi süsleyip, servis yapın .
Not:Mango Suyu; Gözler ve cilt için faydalıdır. Kansere karşı vücudu koruyucu etkisi vardır. Beta karoten bakımından zengindir. Vücudumuz, beta karoteni aynı zamanda A vitamini yapmak için kullanır ki, A vitamini de cilt, göz ve akciğer sağlığımız için önemlidir.

7) YEŞİLİN GÜCÜ

Malzemeleri:
* 4 bardak portakal suyu
* Yarım demet taze nane
* 4-5 parça kırık buz
* 4 kayısı kurusu
* 2 çorba kaşığı çilek reçeli
* 4 su bardağı ananas suyu
* 4 bardak kivi suyu
* 2 ayva

Yapılışı:
* Portakal, ananas ve kivi sularını bir kapta karıştırın. Ayvaları 4 parçaya kesip çekirdekli kısımlarını temizleyin. Kuru kayısı, çilek reçeli, nane ve ayva dilimlerini blenderde püre haline getirin. Meyve suyu karışımını ekleyip karıştırın.
* Kokteyl bardaklarına paylaştırın. Kırık buz parçaları ekleyip üzerine 2 yaprak nane koyun. Bekletmeden servis yapın. Enerji deposu, tat delisi bir karışım. Mükemmel diyorum, Afiyet Olsun…

8- PORTAKAL SUYU

Malzemeleri:
* 6-7 Portakal,
* 4 Su bardağı toz şeker,
* 2 Çorba kaşığı limon suyu,
* 1 Portakal kabuğu rendesi.

Yapılışı:
1.Bir tencerede portakal kabuğu rendesi ile şeke­ri karıştırınız,
2.Bu karışıma 6-7 portakal suyu ve iki kaşık limon suyunu karıştırınız,
3.Şeker iyice eriyene kadar 1-2 gün bekletiniz,
4.Süzerek şişelere doldurunuz ve ağzını kapatınız,
5.İçilmesi arzu edildiği zaman, soğuk su ilâve ederek servis yapınız.

Lıkır lıkır için, içiniz serinlesin. Afiyet olsun…

26 Haziran 2009 Cuma

GÖMLEK HAKKINDA HERŞEY


Bay yada bayan gömlek seçerken bazen ne kadar zorlanırız değil mi? Hele hediye alacaksak. Yakışır mı, kolay yıkanır mı, kolay ütülenir mi? Artık tüm bu dertlerinize son veriyorum arkadaşlar. “Anadolu Hayat”ın bir yazısı vardı bu konu ile ilgili püf noktaları hemen sizinle paylaşmak istedim…

Gömlek seçimi kişinin ayrıntılara karşı duyarlılığını ele verir. İnce bir zevkin ve statünün simgesi olarak görülen gömlek, hemen her kesimden ve her yaştan insanın tercih ettiği bir giysidir. Ayrıca iş hayatında da vazgeçilmez bir yeri vardır. Zevkli bir gömlek seçimi ile bulunulan her ortamda hayranlık ve ilgi uyandırmak mümkündür.

GÖMLEK SEÇERKEN

* İyi bir gömleğin en önemli özelliği, bedene uyumudur. Gömlek ne üzerinizden dökülecek kadar bol, ne de vücut hatlarınızı ortaya çıkaracak kadar dar olmalı. İdeal gömlek, manşeti ceketin altından yarım parmak görünecek tarzda olandır.
* Gömlek mümkünse pamuklu kumaştan seçilmeli ve düğmeleriyle kumaşı birbirine uygun olmalı.
* İyi bir gömleği gösteren en önemli ayrıntı yakasıdır. Dikkati çeken ilk şey, yakanın giyilen takım elbiseyle ve kişinin yüz şekliyle uyumlu olmasıdır. Uzun ve dar yüzlü erkeklerin uzun yaka, yuvarlak yüzlü erkeklerin ise geniş yaka kullanmaması önerilir.
* Gömlek aynı zamanda iyi bir armağandır. Gömlek alacağınız kişi sakin bir kişiliğe sahipse, geniş yakalı bir gömlek; sert bir yapıya sahipse yüksek yakalı bir gömlek seçmek daha uygun olur.
GÖMLEKLERİN ÖMRÜNÜ UZATMANIN YOLLARI

* Yıkama ve ütüleme talimatlarına uyun.
* Gerekmedikçe yıkama ısısını 40 derecenin üzerine çıkarmayın.
* Gömlekleri aynı özelliklere sahip ürünlerle birlikte yıkayın, yıkama esnasında dolaşımın sağlanması için makineyi tam doldurmayın. Hem gömleğin kolay ütülenebilmesi hem de daha uzun ömürlü kullanılabilmesi için yıkama sonrasında gömleği sıkmadan, askıda kurutun.
* Gömlek hafif nemliyken, talimatlara uygun ısıda ve buhar vererek ütüleyin.

MAKİNEDE YIKAMA YAPARKEN

Renkli gömlekler çamaşır makinesinde, yalnızca renkli çamaşırlar için hazırlanan çamaşır tozlarıyla ve yumuşatıcı kullanarak yıkanmalılar. Su sıcaklığı, 30 dereceden daha yüksek olmamalı. Çok sıcak su, renkleri bozabilir ve kumaşın çekmesine sebep olabilir.

ELDE YIKAMA YAPARKEN

Renkli gömlekler saf sabun tozu veya renkliler için hazırlanan elde yıkama deterjanı ile yıkanmalı. Beyazlar ise herhangi bir elde yıkama deterjanıyla yıkanabilirler.
Kirli gömlekler fazla bekletmeden yıkanmalılar; çünkü kir ve terdeki asit ya da kullandığınız deodorant, kumaşı ve kumaşın renklerini bozabilir.

GÖMLEĞİ ÜTÜLERKEN

Her zaman yukarı aşağı ütülemeyi unutmayın, çünkü dairesel hareketler malzemeye hasar verebilir.
1. Yaka: Yakanın alt bölümünden başlayarak, uçlarına doğru çalışıp sonra ortaya geri dönün.
2. Omuz boyun bölgesi: Boyun bölgesini, ütünün dar ucu üzerine geçirerek düzleştirin ve omuzdan arka bölümün ortasına doğru ütüleyin. Diğer tarafta bu işlemi tekrar edin.
3. Manşetler: Önce iç bölümü, sonra dış bölümü ütüleyin.
4. Kollar: Her kolu, manşet açıklığından başlayarak ütüleyin, sonra arka bölümünü.
5. Beden: Gömlek bedenini, önün bir bölümünü, sonra diğerine devam ederek ütüleyin.
6. Yaka: Bütün gömlek ütülendikten sonra, yakanın üst bölümüne bir kez daha bastırın.

GÖMLEK NASIL DİKİLİR?

Önce yaklasik 1,5 metre gömleklik bir kumaşa ihtiyacınız var. Aslında daha azı da yeter, ama ortada bu soru varken, yetmeyebilir de :) İkinci olarak da dikeceğiniz gömleğin kalıbı gerekli. Kalıbınız yoksa sevdiğiniz eski bir gömleği sökerek parçaları aynen yeni kumaşınızın üzerine koyun ve ince bir sabun yardımıyla kenarlarından çizerek kopyasını çıkarın ve kesip yine aynı şekilde dikin.

GÖMLEK NASIL KATLANIR?

Gömlekler genelde ütülendikten sonra askıya asılır ama diyelim ki rafa kaldırmak durumundayız. Ya da bavula yerleştirmek zorundayız. Nasıl katlayacağız?
Öncelikle ütüledikten sonra düğmelerini inikliyoruz ve ters çeviriyoruz. Önce size yakın tarafı, kenarı ortaya gelecek şekilde katlıyoruz ve kolu da katladığımız kenarın üzerine yatırıyoruz. Aynı işlemi karşı tarafı da içeri
katlayarak tekrarlıyoruz. Sonra gömleğimizi 3 bölümmüş gibi düşünüp, Son bölümü yukarıya katlıyoruz. Sonra birkez daha tekrarlıyoruz ve ters çeviriyoruz.

KURU CİLTLER İÇİN DOĞAL MASKELER


Kuru ciltler çok hassastır ve özel bakım ister. Yeterli miktarda yağ üretmeyen cilt olup mat bir görünüşe sahiptir. Cilt asla parlaklaşmaz. Çok küçük veya görünmez gözeneklere sahiptir. Bazen solgun görünebilir, cilt sıkı ve rahatsız edicidir. Kırışıklık benzeri ince çizgilere sahip olabilir. Kuru cilde sahip arkadaşlara bu tip cilt bakımı için bazı tavsiyelerim var:

Sabahları yüzünüzü yıkadıktan sonra havlu ile yüzünüzü bastırıp sağa sola sürterek kurulamayın. Bu yanlıştır ve gün içinde yüzünüzün daha fazla kurumasına yol açar. Yüzünüzü yıkadıktan sonra havluyu yüzünüzü değdirip çekmek yöntemi ile kurulayın.

Mümkünse her gün güneş gözlüğü kullanılması, düzenli olarak nemlendirici kullanılmasını ve kremli veya sütlü cilt temizleme ürünlerinin tercih edilmesini önerebiliriz. Cildiniz kuru ise soğuk havalarda daha da kuruyacağından zengin nemlendirici özelliği olan cilt bakım ürünlerinin kullanılması ve hatta gece kremi olarak yatarken cildin uygun bir cilt yağı ile yağlanması önerilebilir. Gün içinde bir nemlendirici ile cildin doğal nem dengesi sağlanabilir. Ilık ve sıcak havalarda soğuk havalara göre daha az nemlendirici özelliği olan cilt bakım ürünleri kullanılabilir.

Şimdi sıra geldi doğal ürünlerle kuru ciltler için kendi cilt bakımı maskelerimizi yapmaya:

1) “Suna Dumankaya” Kuru Ciltler için Nemlendirici ve Besleyici Maske:

Malzemeler:
-1 yumurtanın sarı
-1 yemek kaşığı bal
-1 yemek kaşığı zeytin yağı

Yapılışı: Bütün malzemeleri iyice karıştırıp temiz cildinize dekoltenize hazırladığınız maskeyi sürün 15-20 dakika bekletin, daha sonra yüzünüze ılık bir havlu koyarak maskeyi yumuşatın ve yıkayın. Haftada 2 kere maskeyi uygulayın.

2) Yulaf içi Maskesi: 2 çorba kaşığı yulaf içi, suda veya sütde 15 dakika kaynatılır. Soğuduktan sonra mahlülle bir kaşık bal ilave edilir. Hafif sıcak vaziyette yüze sürülüp, 15 dakika bekletilir. Yüz ılık su ile yıkanır.

3) Kabak M”askesi: Pişirilmiş kabaktan 2 çorba kaşığı iyice karıştırıldıktan sonra, içerisine 1 çorba kaşığı zeytin yağı veya badem yağı karıştırılır. Elde edilen karışım yüze sürülür, 20 dakika sonra ılık su ile yıkanır.

4) Havuç Maskesi: 2 havuç rendelenir, yumurta akı ile çırpılır, 1 tatlı kaşığı zeytin yağı veya süt ve az miktarda nişasta karıştırılır. Sonra yüz boyun ile birlikte yağlanır. 30 dakika sonra ılık su ile yıkanır.

5) Marul Maskesi: Marul yaprakları ince ince kıyılır, üzerine zeytin yağı ve birkaç damla limon suyu sıkılır (lapa haline gelmesi için). Yüze sürülür. 20 dakika sonra yavaş yavaş evvela sıcak su ile, sonra soğuk su ile yıkanır. Marul yerine, rendelenmiş turp veya patates püresi de kullanılabilir.

6) Muz Maskesi: Bir adet muz iyice dövüldükten sonra, içerisine 1 tatlı kaşığı süt veya kaymak katılarak karıştırılır. Sonra yüze sürülür. 20 dakika sonra ılık su ile yıkanır.

7) Elma Maskesi: Bir elma iyice rendelendikten sonra, içerisine bir çorba kaşığı zeytin yağı, süt veya kaymak karıştırılır. Yüz ve boyuna sürülür. 20 dakika kadar bekledikten sonra ılık su ile yıkanır.

8- Şeftali Maskesi: Olgun bir şeftali iyice ezildikten sonra, haşlama papatya suyu ile lapa haline gelinceye kadar karıştırılır. Sonra yüze sürülür. 20 dakika bekletildikten sonra yüz, sıcak su ile yıkanır.

9) Hıyar (Salatalık) Maskesi: Rendelenmiş hıyara birkaç damla limon suyu damlatılır. Yüz ve boyuna sürülür. 20 dakika sonra bir mendil veya bir bezle iyice temizlenir, yüz yıkanmalıdır.

10) Şeftali Maskesi: Büyük ve olgun bir şeftaliyi çatal ile iyice ezin, sonra içine 2 kaşık bal ilave edip iyice karıştırın. Bu karışımı temizlenmiş yüzünüze maske olarak uygulayın. 15 dakika bekledikten sonra yüzünüzü yıkayın.

11) Ballı Maske: Bir miktar balı parmak uçlarınızla cildinize yukarı doğru masaj yaparak yedirin 15 dakika sonra yüzünüzü önce ılık sonra soğuk su ile yıkayın. Daha sonra cildinize uygun bir nemlendirici krem sürün

12) Ballı Yumurtalı Maske: Bir yumurtanın sarısı, yarım tatlı kaşığı bal ve bir çorba kaşğı sütü karıştırın. Mayonez kıvamını alınca yüzünüze ve boynunuza sürün. 20 dakika sonra yüzünüzü önce ılık, sonra soğuk suyla yıkayın.

13) Kil Maskesi: 2 Çorba kaşığı mayayı 2 tatlı kaşığı ılık suda eritin. İçine 1 tatlı kaşığı tozşeker koyun ve karıştırın. Daha sonra 3 çorba kaşığı kaolin (kil) koyun ve koyu bir kıvama gelene kadar karıştırmaya devam edin. İçine 5-6 damla badem yağı ekleyin. Oda sıcaklığında 15 dakika ttikten sonra yüzünüze sürün. Sırtüstü yatıp yarım saat bekleyin ve yüzünüzü ılık suyla yıkayıp kurulayın.

14) Domates Maskesi: 1 tane domatesin kabuklarını soyup iyice ezerek suyunu çıkartın. Çıkan domates suyunun içine 1 kaşık zeytinyağı ve 1 kaşık kil ekleyin. Yüzünüze sürüp 15 dakika dikten sonra ılık suyla yıkayın.

15) Avakado Maskesi: Olgun bir avokado meyvesi kabuksuz olarak çatalla ezilir ve yarım tatlı kaşığı bal, bir tatlı kaşığı elma sirkesi ile iyice karıştırılır. Bu karışım daha sonra bir yumurta sarısı ile karıştırılır ve içine 3 yemek kaşığı dolusu zeytinyağı eklenir. Cilde 20-30 dakika uygulanması yeterli olur.

Hadi kolay gelsin arkadaşlar…
 

Son Yazılar

Son Yorumlar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yumak Sepeti Blog Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Blog for Blog Yumak Sepeti Flower Image by YumakSepeti