6 Ağustos 2009 Perşembe

GEÇEN YIL BODRUM-AKYARLAR’DAYDIM


Bodrum Akyarlar GEÇEN YIL BODRUM AKYARLARDAYDIM

Ramazan geliyor ya, son tatilciler de yola çıktı. Bizim aileden de kimse kalmadı Bursa’da. Ben gidemedim bu yıl ama geçen yıl Bodrum’daydım. Henüz tatile nereye gideceklerini bilemeyenler için Bodrum-Akyarlar beldesini anlatmak istedim. Bu yıl benim gibi tatile çıkamayacaklar için de bir teselli olsun ve seneye kısmet diyerek, akıllarının bir köşesinde kalsın…

Bodrum merkez; Bursa Terminalinden yaklaşık 10 saat kadar sürüyor. Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir. İzmir’den itibaren Denizin büyüleyici mavisi size yüzünü göstermeye başlıyor. İzmir’den sonra Aydın ve Muğla. Bu arada sol tarafta Bafa gölünü de unutmamak lazım. Bodrum terminalinde Akyarlar minibüslerini hemen görürüsünüz zaten. Bana göre işin en zor kısmıdır, bavullarla otobüsten, minibüse geçmek. Özel otomobille gitmek daha başka ama ben genelde tercih etmiyorum. Sonra 25 dk kadar bir virajlı yolla Akyarlara varıyorsunuz.

Bodrum’a 22 km uzaklıktaki Akyarlar, Bodrum yarımadasının en güneyinde yer alır .

Bodrum-Akyarlar_Harita

Akyarlar Kumsalı Türkiye’nin en ince kumuna sahip kumsallarındandır. ABD’de iş ve ekonomi çevrelerine hitap eden Forbes dergisi de Bodrum’daki Akyarlar Kumsalı’nı geçtiğimiz yıl “dünyanın en lüks“ 15 kumsalı arasında gösterdi.

Bodrum-Akyarlar_Kumsal

Akyarlara yaklaşık 2 km uzaklıktaki Karaincir Plajı’nın ise 500 metrelik sahili görülmeye değerdir. İki tarafı tepelerle çevrili olduğu için rüzgar almaz. Denize girmek için ideal bir yerdir.

Bodrum-Akyarlar_Plaj

Biz gelelim yine Akyarlar’a… eskiden Rumların yazlık beldesi ve bir balıkçı köyü olan Akyarlara, gelirken sizi Kıyıdan yükselen Osmanlı Ormanları karşılar ve tabii ki yamaçlarında ise tarihi bir Yunan Kilisesinin kalıntılarının bulunduğu Aspat dağı. Yakın zamana kadar Akyarlar’ın asıl geçim kaynağı balıkçılıkmış ve kıyıdaki küçük liman yerli teknelerle dolarmış.Bugün Rumlar, boğazlardan 5 km. Uzaklıktaki Kos (İstanköy )adasında yaşamaktalar. Balıkçı teknelerinin yerini de tur tekneleri almıştır.

Bodrum-Akyarlar_Tekneler

Dediğim gibi (Sahildeki bazı evlerden de anlaşılacağı üzere), Akyarlar eskiden ünlü bir Rum yazlık beldesiymiş. Ancak Akyarlar halen o kendine has atmosferini korumaktadır. Bugün koyun bir ucunda liman yer alır, diğer ucunda ise kumsal dönemeç yaparak gözden kaybolur. Eskilerden kalan bir kaç balıkçının balık avlayışlarının
seyredilebildiği küçük pansiyon ve restoranlar ise sahil boyu uzanır.

Bodrum-Akyarlar_Evler

Akyarlarda denize karşı oturup, şahane manzarayı yudum yudum tüm benliğinize çekerken belki de içinizi sızlatan tek şey Kos adası bu kadar yakın oluşudur. Evet, Yunan Adaları içersinde Rodos Adası’ndan sonra gelen ikinci büyük ada olan Kos adası Bodrum’a sadece 5 km uzaklıktadır ve sadece bir tekne ile 55 dk da Kos’a ulaşılabilir. Modern tıbbın kurucusu Hipokrat’ın yaşadığı topraklar olan Kos Adası’nda Hipokrat, tıbbın büyücülük ve benzeri şeyler ile değil, eğitim ve deneyim ile olabileceğini söylemiş ve bu sözleri insanlık tarihine geçmiştir.

Bodrum-Akyarlar_Kos

Akyarlar koyları giderek önem kazanan bir rüzgar sörfü alanıdır. Turgutreis Windsurf okulu sayesinde son yıllarda popülaritesi artan bir yer, ama henüz çok kalabalık değil. Ege’nin ünlü yaz rüzgarı meltemden bol bol nasibini alıyor.

Bodrum-Akyarlar_Sörf

Akyarlar; Akyarlar’dan tekne ile gidebileceğiniz süper bir dalış noktasıda,Kargı adasıdır. Her türlü tekne adanın Bodrum’a bakan güney yüzünde demirleyebilir. Su üstünde gördüğünüz yapı bütün ihtişamıyla sualtında devam etmektedir. Rengarek kayaların arasında, Papağan balıkları, Baracüdalar, Sinaritler, Kefaller, ufak sürülere saldıran Torikler suyun ve bölgenin dinamiğine uygun bir canlılık sergilerler. Burda balık avlanmaması çok yerinde olur.

Bodrum-Akyarlar_Dalgıç

Bodrumda birçok ünlü yaşıyor, ben özellikle Akyarlarda Tarık Akanın ve Halit Kıvanc’ın evi bulunduğunu biliyorum. Akyarlar koyu boyunca yer alan otellerde gerçekten temiz ve güzel. Ben, kaldığımız otelden çok memnun kalmıştım.

Bodrum-Akyarlar_Otel

Otelde sıkılırsanız Bodrum değişik beldeleri, kalesi, sualtı müzesi, disco ve barları, çarsısı ile zaten bir ömre bedel. Oraları da başka sefere anlatırım inşallah.

1 yorum:

Unknown on 3 Mart 2016 09:31 dedi ki...

Bir Bodrum aşığı olarak gerçekten görülmesi gereken yerler, İstanbul'un keşmekeşinden kurtulup buraya ilk geldiğim günden beri hem insanı ile hemde doğası ile büyüklemiştir beni Bodrum! Halen de aynı transfer firması ile Akyarlar / Karaincir plajına gelirim her yıl demem o ki hem insanları, firmaları hemde doğası bağımlılık yapıyor.Teşekkürler bu güzel yazı için...

Yorum Gönder

 

Son Yazılar

Son Yorumlar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yumak Sepeti Blog Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Blog for Blog Yumak Sepeti Flower Image by YumakSepeti