20 Ağustos 2009 Perşembe

SAHURDA NELER TÜKETİLMELİ?


ramazan-yemekleri

Dedim ya bu gece harika bir iklime giriyoruz diye. İlk sahurumuza kalkacağız. Aslında ben hiç uyumayı düşünmüyorum ya bu gece, o ayrı tabii. Çalışanlar için zor ama çok güzel bir şey. Çünkü gecenin son ve sabahın bu ilk saatlerinde havada huzur dolu bir güzellik olur. Duaların bile daha bir makbul ve kabul olduğu saatlerdir bu saatler derler. Birde dostlarınız ve sevdikleriniz de yanınızdaysa harika olur. Peki Ezanın sesi ile başlayacağımız bu güzel ibadet için hazırmıyız. Günler uzun ve sıcak. Neler yemeliyiz, neler içmeliyiz. İstedim ki kısaca sahurda neler tüketmeliyiz, nelerden uzak durmalıyız kısaca değinelim.

Sahur yemekleri, oruç tutan kişinin sağlıklı bir gün geçirmesi için hafif ama doyurucu olmalı. Hem ihtiyaç duyulan günlük enerji alınmalı, hem de besinsel değerleri yeterli olmalı. Alınacak sıvı miktarı ve çeşitleri önemli.

eskiramazan SAHURDA NELER TÜKETİLMELİ?

Ramazan ayı süresince oruç tutlan 30 gün, sahur ve iftar vakti olmak üzere sadece 2 öğünle geçer. Oruç tutmaya engel herhangi bir sağlık sorunu olmadan oruç tutanların bu 2 öğünü çok dengeli besinler alarak geçirmeleri gerekir. Özellikle günün ikinci yarısında ve iftar saatlerine doğru vücutta hafif bir halsizlik olması kan şekerinin düşmesine bağlanır. Bu nedenle iftar sofrasında boş mideye alınacak yiyecekler kadar sahur sofrasında bulundurulması gereken yiyecekler de önemlidir. Eğer uykudan kalkılıp sahur sofrasına oturulmuşsa ve sahur yemeğinden sonra tekrar uykuya yatılacaksa mideyi ve dolayısıyla da kalbi yormamak gerekir. Sahur sofrasında bir çorba içilip ardından domates, salatalık, mümkünse tuzsuz peynir, reçel veya bal çeşitleriyle kahvaltı yapılabilir.

*Yemekle birlikte, gün boyu vücudun ihtiyacını karşılayacak miktarda mutlaka sıvı alınması gerekir. Çay, meyve suyu, kuru meyve ile hazırlanmış hoşaflar veya kompostolar bu ihtiyaca cevap verir. İftar ile sahur arasında geçen süre içinde de bol bol su içilmeli, hafif tatlılar, meyveler yenmeli. Sadece iftar ve sahur saatlerine yüklenilmeden, günlük beslenme dengesi iftar ile sahur saatleri arasında kurulmalıdır.
*Sahurda, ağır yağlı yemekler, bol şerbetli hamur tatlıları olmamalı. Bunların yerine zeytinyağlı bir yemek, pilav, yoğurt, makarna, bir parça börekle birlikte bir kase hoşaf veya bir fincan açık çay tercih edilmeli.
* Protein içeriği fazla gıdalar, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdikleri için tercih edilmelidir. Aynı zamanda tokluk da sağlayan bu besinler, sahurda unutulmamalıdır. Yumurta, yoğurt, süt ve peynir gibi gıdalar; sahur için ideal seçimler arasındadır.

sahurda-neler-tüketilmeli

* Kahvaltı şeklinde bir öğün olabilir. Ardından uyumaya devam edileceği için hem hafif, hem de tokluk sağlayacak mönüler seçilmelidir. Bu saatte börek ya da iftardan kalma yağlı yemekler tüketmek, sindirim güçlüğü ve mide rahatsızlığına neden olur.
* Bol sıvı alınmalıdır. Su içilmelidir. Unutulmamalıdır ki; gün içinde iftara kadar bir daha sıvı tüketiminin sağlanabileceği bir fırsat olmayacak.
* Meyve mutlaka yenmelidir. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi ve vücut direncinin artması için mevsimine uygun çok şekerli olmayan meyveler, sahurda bir porsiyon şeklinde önerilir.
* Fazla tuzlu besinler tüketilmemelidir.

çorba

Şimdi de size sahurda yiyebileceğiniz harika bir çorba tarifi:

Malzemeleri:
* 1 adet tavuk göğsü
* 1 adet tavuk but
* 2 baş kuru soğan
* 2 yemek kaşığı un
* 3 diş sarımsak
* 2 yemek kaşığı tereyağı
* tuz
* karabiber

Yapılışı:
1. tavuk butu derisinden ayırıp göğüs ve 2 baş kuru soğan ile birlikte haşlayın. haşlanmış etleri suyun içinden alıp minik minik doğrayın.
2. 2 yemek kaşığı unu 2 yemek kaşığı tereyağı ile ayrı bir çorba tenceresine alın. unun kokusu gidene kadar (yaklaşık 3-4 dakika) kavurun.
3. tavuğu haşladığınız et suyuna bir miktar kaynamış su ilave edin. (toplam 2 litre olacak kadar). bu suyu unun üzerine azar azar ekleyin.
4. sarımsakları dövün ve doğranmış tavuklarla birlikte tencereye ilave edin. çorbanın suyun kontrol ederek tuzunu ayarlayın. (kontrol etmenizin nedeni tavuk suyunun tuzlu olması). 10 dakika pişirin. bu arada tencerenin ağzını açık tutmaya özen gösterin.
5. en son servis yaparken üzerine çekilmiş karabiber serpin. Hepinize Afiyet olsun.

Not: Çorbanın tadı işkembe çorbasına yakın oluyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Son Yazılar

Son Yorumlar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yumak Sepeti Blog Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Blog for Blog Yumak Sepeti Flower Image by YumakSepeti