23 Ağustos 2009 Pazar

İZMİR’E YENİ GELENLER İÇİN 67 MADDEDE İZMİR


izmir İZMİRE YENİ GELENLER İÇİN 67 MADDEDE İZMİR

Hadi biraz gülümseyelim. Tarihin en eski zamanlarından beri medeniyetlerin gelip geçtiği ve muhteşem izler bıraktığı harika bir mekan İzmir. Kordon boyu, Saat Kulesi, Asansör, Karşıyaka, Varyant, Alsancak, Fuar ve daha nice güzellikler içlerinde “İzmir havası”nı barındırıyor. Teyzemler İzmir’de oturuyor benim. Bursa gözlerinde tütse de İzmir’in güzelliklerini de anlata anlata bitiremiyorlar. İşte bana bir muziplik yapmışlar ve 67 madde de İzmir’i ve İzmirli olmayı anlatan şu listeyi yollamışlar…

İZMİR’ E YENİ GELENLER İÇİN 67 MADDEDE İZMİR:

1-İstanbul’dan geldiyseniz, burada da karşı kavramı vardır. Şaşırmayın.

2-Boyoz’un ne olduğunu hemen öğrenin ve evinize yakın bir boyozcu bulun.

3-İlk gördüğünüz kıza yiyecekmiş gibi bakmayın, zira çok var onlardan, alışın.

4-Bu şehirde, insanlar birine çarptiklarında özür diler, genelde sabahları ‘günaydın’, akşamları ‘iyi akşamlar’, gün genelindeyse ‘iyi günler’ diyerek güleryüz gösterirler. ‘Teşekkür ederim’ de en çok duyacağınız kelime gruplarından biridir.

5-Daha önceden yediğiniz adı kumru olan sandviçlerin hepsinin dandik olduğunu kabul edin, zira İzmir´deki kumruyu İzmir´den başka hiçbir yerde yiyemezsiniz.

6-Aldığınız sandviç yarım ekmek gibi benzeri türü yiyecekleri herkesin ortasında çekinmeden yiyebilirsiniz, kimse size dönüpte birşey demez.

7-Eğer bugüne kadar kullandığınız en teknolojik kart akbil ise otobüse binmeden önce kentkart kullanmayı mutlaka öğrenin. Köyden indim şehre modu olmasın sonra.

8-Simit yoktur. Gevrek vardır. Çekirdek yoktur. Çiğdem vardır.

9-Sakın ola ki, Güzelyalı da KSK atkısı, Karşıyaka Çarşı´sında Göztepe atkısı ile dolaşmayın.

10-Kordon´da arabanızla dolaşırken kolunuzu camdan sarkıtmayın. Kıro damgası yersiniz.

izmir2 İZMİRE YENİ GELENLER İÇİN 67 MADDEDE İZMİR

11-Sakın Kemeraltı’na arabayla girmeye calışmayın. Üşenmeden otoparka parasını verin.

12-Tarihi asansör ile yukarıya çıkıp, körfez manzarasının tadını çıkarın.

13-Bu şehirde Flaman Protestan Kilisesi dahi vardır. Şaşırmayın ve gayri Müslimlerle tanışmaya çalışın.

14-Birilerine adres sormak için çekinmeyin. İzmir´de iyi insanlar yaşar, onlara sorun. Hatta sizi gideceğiniz yere kadar bile bırakabilirler.

15-Çay içilip kuşlara gevrek atılabilen vapurlara binin ve karşıya geçin.

16-Kemeraltı´nda geçirilecek bir gün de öğle öğününü, tarihi Kemeraltı Börekçisi´nde su böreği yiyerek ziyafete dönüştürün. Hemen az ilerisinde bulunan Sefer Usta´nın henüz ülkede nam salmamışken işlettiği tarihi, ufacık dükkânda yiyeceğiniz kazandibi ile öğününüzü tamamlamayı unutmayın.

17-Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde dolaşırken sağa sola küçük sokaklara girin. Eski evleri, ilginç balkonları görün.

18-Genelde taksi şöförleri bile kibardır. Saşırmayın.

19-Yağışsız ve aşırı sıcak olmayan bir havada Karşıyaka-Bostanlı arasını yürüyün. Bir hafta tatil yapmış gibi hissedersiniz kendinizi.

20-İstanbul’dan geldiyseniz Bostanlı ve Bostancı isimlerini karıştırmayın.

izmir 02 İZMİRE YENİ GELENLER İÇİN 67 MADDEDE İZMİR

21-Ege Üniversitesi’nde okuyacaksanız ‘İzmir sıcaktır, soğuk olmaz’ laflarına kanmayın. Bornova’da öyle soğuklar olur ki ilikleriniz donar. Neyse ki uzun sürmez.

22-İzmirliler hakkında söylenenlerden ürkmeyin. İyi Çocuklardır onlar: Samimi, rahat ve dobra insanlardır. Yaşadıkça İzmir’in huzuru siner içinize.

23-Böcek fobiniz varsa çabuk fobinizden kurtulmaya bakın. Çünkü İzmir’de her tür ve ebatta eklembacaklıyı görme olasılığınız vardır.

24-İstanbul’dan gelenler: İzmir’in görece küçüklüğüne burun kıvırmayın. Kentin dokusuna, kültürüne nüfuz etmeye çalışın. Küçük olmadığını göreceksiniz.

25-Mutlaka Bornova Çiçekliköy´de piknik yapın. Sabuncubeli mevkiinden Atatürk ile beraber kente yüksekten bakın.

26-Kaliteli mekân bakımından gözünüz açık olsun. Çünkü İzmir´li işletmeciler pek reklâmı sevmezler. Müşteriler kendi bulsun isterler.

27-Sokak numaralarını takip ederek aradığınız yeri bulamayabilirsiniz. Şaşırmayın. 206 sokağın hemen paralelindeki sokakta 2510 sokak tabelası olabilir.

28-Bir vapur dolusu Göztepe ya da KSK taraftarının o gün maç sonrası haykırarak iskeleye gelmesine şaşırmayın, dahası korkmayın. Zararları yoktur. Bazı mekânlara bayrak asarlar. Bir kaç duvarı boyarlar.

29-İnsanların yardımseverliğine alışın. Otobüste sizin yerinize kentkart basan kişiler karşılığında verdiğiniz parayı kabul etmezse ısrar etmeyin.

30-Foça denildiğinde hangisi diye sormayın. O Eski Foça’dır. Gidin sahilinde güneş batarken birşeyler için.

izmir6dt4 İZMİRE YENİ GELENLER İÇİN 67 MADDEDE İZMİR

31-Susuzdede´nin yerini soran çocuklardan uzak durun. Muhtemelen yankesicidirler.

32-Teleferik´e gidin. Sonra İnciraltı´na geçin, kır kahvesinde bir çay için.

33-Urla´ya gidin. Nobel Edebiyat Ödüllü Yorgo Seferis´in evini, unutulmaz ses Tanju Okan’ın evlerini göreceksiniz. Ünlü edebiyatçımız Necati Cumalı´nın evi de orada. Urla İskelesinde yürüyün.

34-Bazı İzmir Milletvekillerinin İzmir´li olmadıklarına şaşırmayın. Onların bir kısmı çantacı diye tabir edilen ve genel başkanlarının atadıkları İzmir’in yolu nerededir bilmeyen insanlardır. Onlardan bir kısmı kentteki diğer kentlerin temsilcileri gibi seçilirler ve çalışırlar. Örneğin Konyalılar, Mardinliler vb. Belediye yatırımları dışında Ankara’nın pek yatırım yapmamasına şaşırmayın.

35-Sokakta yürürken bir kuyruk görürseniz dalın kuyruğa. Siz de sıraya girin. Lokma dökülüyordur. Yüzsüzlük edin iki tabak isteyin. Çoğunlukla yadırganmazsınız.

36-İzmir’de Yunan’ın nasıl denize döküldüğünü merak ediyorsanız Karşıyaka İskelesi civarında “Göz göz göz”: Göztepe İskelesi civarında “Kaf kaf kaf sin sin sin Kaf sin kaf” diye bağırın.

37-Alsancak Sevinç Pastanesi ve Konak´taki YKM taa… Bizans döneminden beri buluşma noktasıdır. Büyük İskender’in yavuklusuyla burada buluştuğu anlatılır.

38-Hisarönün´de Cin Ali´nin dürümlerini yiyin. Oradan çıkıp Kızlarağasına girin. Vitrinleri seyredin.

39-Bornova´da oturacaksanız akşamları Küçükpark´ta yapılır piyasa. Haberiniz ola.

izmir 01 İZMİRE YENİ GELENLER İÇİN 67 MADDEDE İZMİR

40-Topçu’nun yerine gidip çöp şiş yiyin.

41-İzmir yazları hamam gibi olur. Yanınızda sık sık değiştirmek için t-shirt bulundurun. Kışın bir süre çok soğuk yapar. Bere, eldiven, atkı kullanmayı ihmal etmeyin.

42-Alsancak´ta ve Kordon´da uzun saatler yürüyün. Yorulunca bir yere girip bir şeyler için. Sonra bir daha yürüyün. İyi gelir.

43-Konak Pier´i bir alışveriş merkezinden ziyade bir tarihi eser gibi gezin. En ucuna gidip denizi seyredin.

44-Fuar dönemi olmasa bile arada bir Kültürparka gidin. Yeşillikler arasında dolaşın. Rahatlarsınız. Lünaparka gidin. Dönmedolaba binin. Bangır bangır müzik eşliğinde İzmir’e tepeden bakın.

45-Kent merkezinde arabayla dolaşmaya çalışmayın. Pek çok yere yaya olarak gidebilirsiniz. Park sorunu yaşarsınız.

46-İzmir´i mümkün olduğunca başka kentlerle kıyaslamayın. Onu kategori dışı olarak görmeye çalışın.

47-Üçüncü büyük şehir imkânları yoktur. İş bulmak sorundur. Üniversiteyi burada bitirenlerin büyükçe bir kısmı İstanbul’a kaçar. Ekonomik olarak gün geçtikçe küçülmektedir.

48-Metro´da “Tren Bornova Yönüne Gider” unutmayın.

49-Ortamda çöp tenekesi yoksa, kentkart dolum makbuzu almadan ayrılın. Çünkü, meret cebinizde bir yıl kalabiliyor.

50-Alsancak Cami´nin önündeki duraktan otobüse binmeyin. Bir durak önceye gidin. Oturarak gidersiniz.

51-Alsancak´taki caminin adi Hocazadedir. Kimse böyle söylemez. Onun adi Alsancak Camidir. İzmir’de ne kadar şöhretli insan ölse orada cenaze namazı kılınır.

52-Eğer üniversite için İzmir´e geldiyseniz ve sınıf arkadaşlarınızdan biri İzmirliyse üniversite hayatınız harika geçebilir. Çünkü, İzmir´in yerlilerinin en fazla bir saat uzaklıkta bir yazlığı vardır. Yaz mevsimine doğru 6-7 kişi arabaya doluşulup oraya gidilir. Keyifli anlar geçirilir.

53-Bornova´da öğrenciyseniz Küçükpark´taki unlu mamuller üreten yerler fena değildir. Fiyatları makuldür. Çok kalabalık olurlar. Bornova kira haricinde çok pahalı bir yer değildir.

54-Arkadaşlarınızla toplanıp yazın Bostanlı İskelesinde basket oynayın.

55-Kentkartı arka cebinize koyun. Otobüse binince poponuzu cihaza sürtün. Hem şoförden azar işitin. Hem de kıçımda çip var havası yaratın.

56-Uçakla gelecekseniz Gaziemir´den Karşıyaka’ya gelinceye kadar İzmir otogarından Balıkesir’e ulaşmış olursunuz.

57-Bornova’da oturuyorsanız Manisa’ya gitmek Narlıdere’ye gitmekden daha kısa sürer.

izmir ourtrip 011 İZMİRE YENİ GELENLER İÇİN 67 MADDEDE İZMİR

58-Acele etmeyin. Bu şehir acele edenleri sevmez. Dükkânlar geç açılır. Gece geç saatlere kadar açık kalır. Bazı esnaflar öğleden sonra günün hâsılatını yeterli bulup dükkânı kapatır bir yerlere içmeye gider.

59-Ankara´dan geldiyseniz sokakta insanların devamlı gülümseyen yüzlerini yadırgamayın. Acaba dükkânım mı açık diye tedirgin olmayın. İzmir gülen ve gülümseyen insanların kentidir. Siz de gülümseyin.

60-Yazın İzmir’de olacaksanız balkon evinizin en muteber yeri olacaktır. Çünkü duş aldıktan sonra banyodan çıkıncaya kadar kurursunuz. Yazın İzmir boşalır. Trafik rahatlar. Çünkü pek çok İzmirlinin yazlıkları vardır. Oralara giderler. Karşıyakalılar Foça civarında yer edinmişlerdir. Diğerleri de Çeşme, Karaburun, Mordoğan, Özdere, Ürkmez, Kuşadası, Seferihisar da yazlıklarda yaz aylarını geçirirler.

61-Koşuşturmayın, yürüyün.

62-Otobüslerde ve bazı yerlerde “Piriştina, kalbimizdesin” yazısını görünce, Kosova’nın Piriştina kenti kastedilmiyordur. Merhum Belediye Başkanı Ahmet Piriştina sevilen bir başkandı.

63-İnsanlar genelde huzurlu araba kullanırlar. Trafikte birbiriyle kavga edenler azdır. Trafikte yanlış yaparsanız biri “bilâder napiyon” der. Kaşlarını çatar, kızacak gibi yapar. Sonra bir gülümsemeyle oradan uzaklaşır.

64-Bir kez Karşıyaka maçına gidin. Taraftar nasıl olurmuş görün. Etkileyici bir manzara yaratırlar. Özellikle Atatürk Spor Salonunda Karşıyaka-Fenerbahçe basket maçlarında muazzam bir atmosfer yaratırlar. Basketbolu iyi bilirler. İstanbul kulüpleri gibi basket maçına futbol seyircisi gelmez.

65-İzmir bir basketbol kentidir. Çok sayıda basketbol severe rastlarsınız. Basketbol maçlarında salonlar genelde dolar. Bir basketbol sever iseniz İzmir tercih edilesi bir kenttir. Basketbolun lokomotifi Karşıyakadır.

66-Kadifekale, Ballıkuyu taraflarına tek başınıza gitmeyin. Ankaralılar Ulus, Bentderesi ve Ankara Kalesi civarını nasıl bilirlerse, İstanbullular Beyoğlu’nun arka sokaklarını nasıl bilirse buraları da öyle bilsin.

67-Kızınca İzmirlilerin asfalyaları atar, Şaşırmayın. Asfalya Rumca sigorta, güvence demektir. Anlayacağın sigortaları atar.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Son Yazılar

Son Yorumlar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yumak Sepeti Blog Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Blog for Blog Yumak Sepeti Flower Image by YumakSepeti